1. aug. 1864: De danske fredsforhandlere har underskrevet en aftale om våbenstilstand og foreløbig fred


Siden den 25. juli har den danske delegation i Wien, bestående af minister G.J. Quaade og oberst Kauffmann, forhandlet grundlaget for en fredsaftale mellem Danmark på den ene side og Preussen-Østrig på den anden. Forhandlingerne har været hårde, men i dag er man alligevel kommet frem til en aftale om våbenstilstand samt såkaldte ‘fredspræliminærer’. Våbenstilstanden betyder en længerevarende standsning af krigshandlingerne, reelt på ubestemt tid, og fredspræliminærerne udgør vilkårene og udgangspunktet for en ny runde af fredsforhandlinger, hvoraf en endelige og bindende fredsaftale skal komme.

George Joachim Quaade var udenrigsminister i Monrads nu afgået regering, og han stod i spidsen for den danske delegation ved Londonkonferencen. Som del af C.A. Bluhme nye regering, er han nu igen sendt til udlandet for at forhandle de evt. danske fredsbetingelser.

George Joachim Quaade var udenrigsminister i Monrads nu afgået regering, og han stod i spidsen for den danske delegation ved Londonkonferencen. Som del af C.A. Bluhme nye regering er han denne gang sendt til Wien sammen med oberst Kauffmann for at forhandle de foreløbige fredsbetingelser med Preussen og Østrig.

Preussen og Østrig kræver, at Danmark afstår alle tre af sine hertugdømmer, men G.J. Quaade og oberst Kauffmann har ved forhandlingsbordene kæmpet indædt om hver eneste millimeter land. De har ikke desto mindre kæmpet på ulige vilkår. De har fra start haft en meget dårlig forhandlingsposition og egentlig ikke haft noget at handle med.

Allerede én gang har Bismarck sat de danske fredsforhandlere stolen for døren ved at true med at udvandre fra forhandlingerne. Derfor har man fra dansk side også været nødsaget til at afgive en erklæring om, at Danmark er villig til at afstå hele Holsten, Slesvig og Lauenborg. Alligevel har Quaade og Kauffmann en sidste gang forsøgt at bearbejde de tyske stormagter. Denne gang har den danske regering adspurgt, om Jylland må tages under dansk forvaltning under våbenstilstanden, men endnu en gang truer Preussen og Østrig med at afbryde forhandlingerne, hvis ikke Danmark accepterer betingelserne i deres nuværende form. Derfor har Quaade og Kauffmann i dag måtte affinde sig med at underskrive fredspræliminærerne og våbenstilstandensprotokollen dikteret af Preussen-Østrig.

Ifølge aftalen skal den danske konge give afkald på alle sine rettigheder til de tre hertugdømmer til fordel for kejseren af Østrig og kongen af Preussen og forpligte sig til at anerkende de dispositioner, som de to tyske stormagter må træffe med hensyn til Holsten, Slesvig og Lauenborg. Aftalen indeholder desuden udgangspunktet for kommende forhandlinger om den endelige grænsedragning samt ordningen og fordelingen af hertugdømmernes del af den danske statsgæld.

Våbenstilstanden betyder den fuldstændige standsning af fjendtlighederne herunder den danske blokade af de tyske havne, og stilstanden opretholdes indtil den endelige fredsafslutning, dog med den betingelse at begge parter fra den 16. september kan opsige våbenstilstanden med 6 ugers varsel. Jylland skal desuden stadig være under de tyske magters besættelse. Endeligt har de stridende parter aftalt hurtigst muligt igen at træde sammen i Wien for at forhandle den endelige fredstraktat.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: