3. sep. 1864: Agnes Gads dagbog: Familieforøgelse overskygger krigens ubehageligheder


Ved Gauerslund

Agnes Gads bror har fået et barn midt i august, og denne familieforøgelse har betydet, at Agnes har haft andet at tænke på end at skrive dagbog den seneste tid.

Fra Agnes Gads dagbog 3. september 1864:

Siden hin Søndagmorgen d. 14. August, da Glæden kom saa uventet og tog os paa Sengen, have vore Hjerter været saa optagne af den Velsignelse Gud sendte vort Hus, ved Haabet om et lille lykkeligt Hjem deroppe paa den jydske Hede for vor kjære Elisa og Broder Frits, – Gud lægge fremdeles sin Velsignelse til og min Dagbog har hvilet, ligesom meget Andet, for de mange nye glade Tanker.

I dette Øjeblik, da jeg igjen tager de glemte Optegnelser frem, – ja, gid jeg kundeglemme det Altsammen, – er Gaarden hernede opfyldt af Østrigere, der have samlet dem i en tæt, malerisk Klynge om en stor Kreds af 24 Musici, som, med hver en levende Nodestol foran sig, vældigt bearbejde de mange forskjellige Instrumenter, som høre til General v. Nostits’s Brigademusik. Der er et sandt Uhyre af en Tromme, foruden mindre dito, og den mest vældige Trompet, som Blæseren bærer om Skuldren, uden at behøve Baand dertil – og en Masse andre Instrumenter, Kastagnetter og hele Stadsen.

Her er Postkonen med 2 Breve, 1 nogle Dage gammelt fra Anna og 1 fra Dorph. Min kjære Anna har iforgaars Aftes faaet sig en lille Datter. Gud velsigne hende!

O, hvormange underlig forskjellige Tanker; hør – det lyder smukt – ja smukt, men ikke glædeligt – herop. Det er den triumferende Fjendes Musik! Men Anna! min kjære Anna har en lille Datter!

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: