4. sep. 1864: Agnes Gads dagbog: Tyskerne havde nær brændt en gård af under storslået fest


Ved Gauerslund

De tyske besættelsesstyrker er i fint humør i disse dage. Senest var de lige ved at afbrænde en nærliggende gård under festlighederne. Agnes priser sig lykkelig over, at festen ikke foregik på Gauerslund præstegård.

Fra Agnes Gads dagbog 4. september 1864:

Gudsketak, at Gildet inat stod hos Hans Kviste’s og ikke hos os! Om det end maaské netop, som Nogle mene, var arangeret saaledes for ikke at bevise Præstegaarden en altfor stor Ære (?) Vi ere jo af en eller anden ubekjendt og for os ubegribelig Grund i den senere Tid blevne Uvenner med de høje tydske Vedkommende! Hvorledes det nu end hænger sammen, at det egentlige Knald mod al Sædvane ikke stod her dennegang, saa var det en stor Guds Lykke; thi de have fyret saa gevaltig under Stegene deroppe, at den røde Lue slog højt op af Skorstenen, og utvivlsomt vilde have ganske bemægtiget sig en straatakt Gaard. Men Østrigerne vare flinke til at slukke og fik hastig nogle af Teglene af o.s.v. Hauptmann v. Æder selv var paa Taget for at hjælpe. Men den største Skade blev nok ogsaa Gudskelov kun, at nogle af de smukke hvide Jakker blevne svedne lidt. Det var et storartet Gilde; jeg troer 30 Officere el. flere. En stor Dél af vort Hab und Gut var laant til at dække Bordet med – og Lidt er nok gaaet i Løbet. Til Musikanterne kogte Kokken her vor største Suppegryde fuld af rivende stærk Gollads; velbekomme!

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: