5. sept. 1864: Bismarck ønsker ikke at fredsforhandlingerne trækker i langdrag. Østrigerne har til gengæld ikke travlt. Er der modsætninger mellem de to tyske stormagter?


Den 25. august begyndte fredsforhandlingerne i Wien, og den 27. august blev det første formelle møde afholdt. Endnu mangler man dog at træffe endelige beslutninger og foranstaltninger for freden, og de manglende fremskridt i forhandlingerne får nu Bismarck til at reagere.

Østrig og Preussen har nu truffet en aftale, som ligger i fin forlængelse af Bismarcks ønsker.

Den preussiske ministerpræsident, Otto von Bismarck, ønsker ikke en langvarig fredsproces i Wien. Manglende fremskridt i forhandlingerne indtil nu har desuden fået Preussen til at mistænke ikke bare danskerne men også sin allierede, Østrig, for at trække processen i langdrag.

Selvom fredsforhandlingerne efterhånden er gået ind i det 10. døgn, er man stadig ikke kommet nærmere færdiggørelsen af fredsaftalen. Indtil nu er det  kun blevet til diskussioner om enkelthederne ved den kommende grænsedragning og finansordningerne, om gensidig flåde-nedrustning for Danmark og Østrig samt en forlængelse af våbenstilstanden. Det er et forløb, som Bismarck ikke har tålmodighed til. Fra sit ophold i Baden-Baden har den preussiske ministerpræsident i dag udtalt sig imod, at forhandlingerne trækkes i langdrag. Bismarck sender desuden den tidligere gesandt i København, Balan, til Wien for at samarbejde med den preussiske forhandlingsansvarlige, Werther. Ifølge Balan har Werther ikke ”den fornødige Energi til en saadan Opgave og er for utilbøjelig til at vise Tænder.”

At forhandlingerne trækker ud, anser man fra preussisk side imidlertid ikke for alene at skyldes dansk modvilje over for fredsvilkårene. Preussen mistænker også Østrig for at forhale afslutningen på fredsforhandlingerne. Hvorfor er preusserne dog usikre på, men sikkert er det, at der i hvert fald fra preussiske side er en vis mistænksomhed over for sin allierede.

Der synes at være tegn på modsætninger mellem Preussen og Østrig, i forhold til hvordan fredsprocessen bør forløbe. Dette er man fra dansk side ikke helt uvidende om, men indtil nu har den østrigske forhandlingsansvarlige, udenrigsminister Rechberg, givet efter for preusserne ved hver uenighed. Derfor har de danske fredsforhandlere ikke kunnet udnytte modsætningerne mellem de to tyske stormagter. Samtidigt ændrer eventuelle spændinger mellem Preussen og Østrig ikke på, at Danmark ikke har noget egentligt at forhandle med. Herudover er Danmark presset, fordi preussiske tropper stadig besætter hele Jylland og på den måde kan lægge tryk på den danske regering.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: