7. sept. 1864: De europæiske stormagter har sympati for den danske situation, men ingen vil direkte støtte Danmark i fredsforhandlingerne


Den russiske udenrigsminister, Alexander Gortchakov, har i dag skrevet til Preussen og Østrig og opfordret dem til at være imødekommende over for Danmark. Det samme har England og Frankrig, men ingen af de europæiske stormagter vil give Danmark direkte støtte under fredsforhandlingerne. (Portræt fra 1865, Wikimedia Commons).

Den russiske udenrigsminister, Alexander Gortchakov, har i dag skrevet til Preussen og Østrig og opfordret dem til at være imødekommende over for Danmark. Det samme har England og Frankrig, men ingen af de europæiske stormagter vil give Danmark direkte støtte under fredsforhandlingerne.

Danmark har nu snart forhandlet fred med Preussen og Østrig i to uger, og de danske forhandlere har haft særdeles svært ved at få ændringer indført i de hårde fredsbetingelser. Igennem hele august har man fra dansk side også henvendt sig til de forskellige europæiske stormagter i håb om støtte. Sympati kan Danmark sagtens finde, og i dag har Rusland opfordret Preussen og Østrig til at være imødekommende over for Danmark. Men ingen af stormagterne vil imidlertid direkte støtte danskerne under forhandlingerne.

Selvom Danmark har henvendt sig til stormagterne om støtte under forhandlingerne med Preussen og Østrig, har man ikke for alvor kunnet gøre sig forhåbninger om noget afgørende fra denne kant. Alligevel er henvendelserne ikke faldet helt for døve ører. Den engelske udenrigsminister, Lord Russell, har instrueret den engelske udsending i det preussiske udenrigsministerium om at opfordre Bismarck til at rette sig efter den slesvigske befolknings ønsker. Også fra fransk side har man manet til besindighed, i dette tilfælde over for Østrig. I Wien vil man minde fredsforhandlerne om, at den østrigske regering tidligere har lovet Frankrig at afholde sig fra yderliggående skridt over for Danmark. Endelig har den russiske udenrigsminister, Gortchakov, i dag skrevet til Berlin og Wien med opfordring til de respektive regeringer om at vise imødekommenhed over for Danmark i spørgsmålet om både grænsedragningen og finansspørgsmålene.

På trods af sympatien og de velmenende opfordringer til Preussen-Østrig fra de europæiske stormagter, så har ingen af dem dog tænkt sig at støtte Danmark direkte i fredsforhandlingerne. Lord Russell har understreget, at den engelske regering ”ikke mener, at det vil være overénsstemmende med dens Stilling at gribe umiddelbart ind i Forhandlingerne”. Helt det samme har man givet udtryk for fra fransk side, og den russiske udenrigsminister, Gortchakov, har indskærpet, at råd om mådehold er én ting, aktiv deltagelse i fredsforhandlingerne noget helt andet.

I forgårs skrev den engelske udenrigsminister, Lord Russell, til den engelske gesandt i København, at Danmark under ingen omstændigheder må vente hjælp fra England: ”Hendes Majestæts Regering mener, at selv om Præliminærfredens Bestemmelser er haarde, er de det bedste, Danmark kunde vente.” Fra fransk side har man også i sinde at råde Danmark til hurtigst muligt at slutte den endelige fred.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: