14. sep. 1864: Agnes Gads dagbog: krigens ringe livsbetingelser fører til spredningen af smitsomme sygdomme


Ved Gauerslund

Agnes havde håbet at være af med de tyske besættelsesstyrker ved denne tid, men de lader ikke til at flytte sig ud af vagten. På det seneste har de forringede livsbetingelser, som besættelsen giver, ført til spredningen af smitsomme sygdomme.

Fra Agnes Gads dagbog 14. september 1864:

Det er baade til at lé og til at græde over, at tænke sig, at vi i lang, lang Tid med tillidsfuldt haab have séet hen til denne Dag, som den allersidste vi – i værste Tilfælde – skulde kunne tænkes at beholde Fjenden i Jylland. Vor Indkvartering ligger saa fast og rolig, som om de aldrig vilde forlade os! Gud ské Lov, man dog ikke er kommet mere i med dem; dersom de nu alletider sad og hængte inde i Stuen hos os, var man dog rædsom genert. Det Harmelige er, at Enkelte lade til aldeles at glemme, at det er Fjender, skøndt, Gud véed, jeg synes der daglig er skjellig Grund til at erindre det. De komandere jo i Kjøkken, Gaard og Have, og vi Jyder maa være ærbødigste Tjenere! Idag have vi den Glæde at have dejligt Vejer for første Gang i lang Tid. Vi kjøre Havren ind af alle Kræfter; maaské den dog endnu ingen Skade har lidt? Skulle vi fore baade os selv og de 80,000 Tydskere ret længe, kunne vi rigtignok ogsaa trænge til, hvad vi kunne faa. En stor Ulykke lader til at komme til de andre nu paa vor stakkels Egn, nemlig smitsom Syge. Tyfus, Skarlagensfeber og især Blodgang udbreder sig. Den gl. Assessor ligger af den sidste.

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: