18. sep. 1864: Agnes Gads dagbog: smitsomme sygdomme fører til dødsfald


Ved Gauerslund

Der florerer smitsomme sygdomme på egnen omkring Gauerslund prøstegård. Det koster liv for civilbefolkningen, som desuden presses af, at de tyske soldater bliver indkvarteret indendørs for at undgå at forkøle sig.

Fra Agnes Gads dagbog 18. september 1864:

Den gamle Assessor Bolvig er død d. 15., og bliver iovermorgen begravet. Det er saa tomt, ikke at kunne gaa ned og sé til de kjære Venner dernede i deres Sorg. Men det vilde ikke være Ret at udsætte sig for at føre Smitten videre. Min stakkels Agnete! Og de mange Fattige deromkring, ja, de ville savne deres trofaste gamle Ven!

Her bliver nu ogsaa blandt Østrigerne truffet Foranstaltninger til at forebygge Sygdommens Udbredelse. Alle Soldater skulle nu lægges ind i Stuerne, for ikke at blive forkjølede. Det er en gruelig Géne! De stakkels Folk her i Byen stuves selv Allesammen ind i et bitte Kammer og have al anden Lejlighed belagt med Halm, og Soldater der ligge saa tæt som Fluer i den. Monne det ogsaa kan være sundt? Vi faa idag ved den Omkvartering en Lieutnant (Knotts) i Kvarter, medens derimod vore 10 Menige nok lægges op til Hans Kvist i hans Sted.

Vi have faaet ordnet lidt om i den Anledning og “reddet” et Par Sengesteder, som vi længe haardt have savnet. Saa forsaavidt ere vi ret tilfredse med Forandringen; thi Gjæstekamret kunde vi jo dog ingen Nytte el. Fornøjelse have af, uagtet det jo hidtil har staaet tomt.

I Eftermiddag tage vi over til Herslev, – jeg vist sidste Gang i lang Tid! Nu have vi idag gjort “indledende” Skridt til at kunne udføre vor Vinterplan, Tydskerne tiltrods.

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: