18. sept. 1864: Forhandlingerne i Wien spidser til. Baron von Werther truer med at opsige våbenstilstanden, hvis ikke der snart findes en aftale


G.J. Quaade bliver i dag truet af den preussiske forhandlingsansvarlige, baron Karl von Werther. Preussen ønsker at få en fredsaftale i hus hurtigst muligt - ikke mindst pga. stigende spænding mellem Preussen og Østrig. Det får nu Preussen til endnu en gang at skrue bissen på over for Danmark.

G.J. Quaade bliver i dag truet af den preussiske forhandlingsansvarlige, baron Karl von Werther. Preussen ønsker at få en fredsaftale i hus hurtigst muligt – ikke mindst pga. stigende spænding mellem Preussen og Østrig. Det får nu Preussen til endnu en gang at skrue bissen på over for Danmark.

Fredsforhandlingerne mellem Danmark og Preussen-Østrig trækker ud. Dette behager bestemt ikke den preussiske minsterpræsident, og det er også blevet mere og mere tydeligt, at der er modsætninger mellem de to tyske stormagter. Den spændte situation får nu Preussen til at presse Danmark for at få forhandlingerne afsluttet hurtigst muligt.

I de seneste dage har man ved fredsforhandlingerne i Wien drøftet især spørgsmålet om den kommende grænsedragning mellem Danmark og Slesvig samt de finansielle spørgsmål ved den danske afståelse af hertugdømmerne. Preussen har desuden fremsat et krav om, at Danmark skal betale erstatning for den skade, den danske flådeblokade og skibsbeslaglæggelse påførte under krigen. Dette har ikke gjort det nemmere at blive enige om fredsaftalens finansielle spørgsmål.

Spændinger mellem Østrig og Preussen samt preussisk utålmodighed over forhandlingernes forløb får i dag den preussiske forhandlingsansvarlige, baron Karl von Werther, til at true den danske fredsdelegation. Werther meddeler G.J. Quaade, at den preussiske regering sporer en dansk tendens til at ville trække forhandlingerne i langdrag. Werther mener, at den generelle danske holdning til fredsbetingelserne og den langsomme udvikling i forhandlingerne kun kan forklares med en dansk hensigt om: ”at skaffe sig Midler til at benytte de politiske Konjunkturer, som Sagernes almindelige Udvikling kunde skabe, til at frigøre sig for Fredspræliminærerne”. Werther påminder desuden Quaade om, at preusserne når som helst kunne opsige våbenstilstanden og øge antallet af soldater i Jylland.

Quaade afviser imidlertid de preussiske beskyldninger om, at Danmark vil forhale fredsprocessen eller afvige fra det allerede aftalte fredsgrundlag. Han mener ikke, at forhandlingerne trækker ud pga. modstand fra dansk side, men udelukkende fordi fredsaftalens finansspørgsmål er så komplicerede. Werther afslutter samtalen med en truende henvisning til grænsedragningen, hvor Danmark også kan vente nye preussiske krav, hvis ikke man tilfredsstiller ønsket om en hurtig afslutning på forhandlingerne.

I sin afrapportering til den danske regering skriver Quaade, at han mener indsigelserne over for Werther vandt indtryk. Han tror heller ikke, at preusserne virkelig vil opsige våbenstilstanden. Alt tyder dog på, at den preussiske regering nu vil lægge et hårdt ressourcemæssigt tryk på Jylland, hvis ikke forhandlingernes gang svarer til deres ønsker.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: