20. sept. 1864: Preussen tager jyderne som gidsler! En række preussiske tiltag i Jylland skal presse den danske regering til at indgå en fredsaftale hurtigst muligt


Hertugdømmerne og Jylland er stadig besat af preussiske og østrigske tropper. Som led i et politisk pres på Danmark fra preussisk side øger man nu presset på Jylland. Ved at tage befolkningen og områdets ressourcer som gidsel, ønsker preusserne at tvinge Danmark til hurtigt at underskrive en fredstraktat.

Hertugdømmerne er tabt for Danmark og Jylland er stadig besat af preussiske og østrigske tropper. Som led i et politisk pres på Danmark fra preussisk side øges presset nu på Jylland. Ved at tage befolkningen og områdets ressourcer som gidsel, ønsker preusserne at tvinge Danmark til hurtigt at underskrive en fredstraktat.

I forgårs tog forhandlingssituationen i Wien en uheldig drejning for Danmark. Preussen truede med at øge presset på Jylland og endda helt at ophæve våbenstilstanden. I dag er der så blevet sat handlinger bag dele af de preussiske trusler.

Preussen er ikke tilfreds med fremskridtene ved fredsforhandlingerne i Wien. En af grundene til utålmodigheden er, at det preussiske forhold til Østrig er blevet mere anstrengt. I forgårs gik det ud over de danske fredsforhandlere, da den preussiske forhandlingsansvarlige, baron von Werther, truede den danske forhandler, G.J. Quaade, med at øge besættelsespresset på Jylland og måske helt opsige våbenstilstanden. Nu bliver i hvert fald den første del af truslen en realitet, da den preussiske militærguvernør har beordret en betydelig forøgelse af forplejningsrationerne til den preussiske hær i Jylland.

Siden indgåelsen af våbenstilstanden mellem Danmark og Preussen-Østrig den 1. august har de to tyske stormagter formindsket deres troppestyrke til ca. 14.000 mand, hvilket har betydet en stor lettelse for den jyske befolkning og på landområdets ressourcer. I dag har man fra preussisk side dog gjort et tiltag, som ikke kan forklares ud fra militære eller almindelige administrative hensyn. Militærguvernør Vogel von Falckenstein har drastisk forøget forplejningsrationerne både til mandskab og heste i besættelsesstyrken. Begrundelsen er ifølge Falckenstein ”den i Jylland herskende uophørlige Blæst”. Preusserne udsender ligeledes anordninger om oprettelsen af vinterkvarterer i forskellige jyske byer for hæren og planlægger desuden at oprette store vognparker, opkræve told på bestemte varer fra de danske øer, forbyde udførslen af smør, standse udbetalingen af pensioner og understøttelser og flere andre tiltag.

Selvom preusserne giver en militær begrundelse for det ressourcemæssige pres på den jyske befolkning, så er årsagerne rent politiske. Der er ingen tvivl om, at foranstaltningerne udelukkende er et led i planen om at lægge et tryk på Jylland, som til sidst skal gøre tilstanden så uudholdelig for befolkningen, at den danske regering bliver tvunget til at afslutte fredsforhandlingerne hurtigst muligt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: