26. sep. 1864: Agnes Gads dagbog: Gauerslund præstegård er på det nærmeste omdannet til en kantine


Ved Gauerslund

Alting handler for tiden om at beværte den tyske indkvartering på Gauerslund præstegård.

Fra Agnes Gads dagbog 26. september 1864:

Der er indtraadt en Forandring, som ingenlunde er behagelig, idet iaftes Hauptmann v. Slitter, Kommandeuren for X. Kompagni (for hvem jeg ikke sværmer!) er draget i Kvartér her istedetfor Hr. Knotts. Og skal her nu følgelig dagligt holdes Taffel for alle 6 Officerer ved begge Kompagnier. v. Slitter fører selv Kok med, en lang støjende Fyr med et grønt uldent Kjøkkenforklæde for. Saa nu have vi 2 Kokke og 5 til 6 Tjenere; naar dertil kommer Jf. H. og vore egne Folk, have vi virkeligen tilstrækkelig (for ikke at sige skrækkelig) Besætning i Kjøkkenet. Trine vadsker op fra Morgen til Aften! Forresten gaaer der saa meget itu daglig, at jeg næsten undrer mig paa, at der endnu kan være saa meget at pjadske med. Vore Duge, som hænge ude paa Blegen ligne Landkort, saa overklattede med forskjellige Farver og Streger fra Side til anden: Blæk, Vin, Sauce, Tobak o.s.v. Denne Lighed er ikke overdreven! Foruden Kokkene har en Lieutnant Wallbiner Tilsyn med Maden (den maa da endelig blive lækker! Naar de bare ikke vare enige i at spæde Suppen med det fede Vand i Vandgryden) og skal, efter Forlydende, være at træffe i Kjøkkenet fra 10 til 1 hver Dag. Igaar da Ane gjorde rent i Dagligstuen og imens lod Døren staa paa vid Gab til Gangen, kom en Lieutinant, der nok ligger i Brejning, derind og bad om at maatte spille lidt, og satte sig derpaa med Stuepigens Tilladelse foran Fortepianoet og spillede, medens Støvet røg ham om Ørene, – ikke lidet til vor Forundring, da vi hørte Tonerne.

Det er meget ubehageligt, at vi ikke kunne komme herop uden over Gangen, hvor vi stadig mødes. Her er jo et grueligt Rend af begge Kompagnier. Kunde vi blot gjøre det nogenlunde hyggeligt for Fru Schjerning i Vinter. Vor Evne er jo bleven slemt beklippet, men sandelig ikke Viljen. Gud lægge sin Velsignelse til.

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: