28. sept. 1864: Den danske prinsesse Dagmar er blevet forlovet med den russiske tronfølger. Åbner det en dør for diplomatisk hjælp til Danmark?


Den russiske tronfølger, Nikolai, og danske prinsesse Dagmar er i dag blevet forlovet. Denne gode nyhed har fået rygterne til at svirre om diplomatisk hjælp og støtte fra Rusland til Danmark. Virkeligheden er dog en lidt anden.

Den russiske tronfølger, Nikolai, og danske prinsesse Dagmar er i dag blevet forlovet. Denne gode nyhed har fået rygterne til at svirre om diplomatisk hjælp fra Rusland til Danmark. Virkeligheden er dog en lidt anden. Foto fra sommeren 1864

I dag er forlovelsen mellem den danske prinsesse Dagmar og Storfyrsttronfølger Nikolai af Rusland blevet bekendtgjort. Forlovelsen har skabt vidtgående rygter og formodninger om, at Rusland nu for alvor vil tale Danmarks sag over for Preussen og Østrig ved fredsforhandlingerne i Wien.

Med nederlaget i krigen, det forstående tab af hertugdømmerne og den fortsatte besættelse af Jylland har man i Danmark hårdt brug for gode nyheder. Det har man i dag fået i form af en royal forlovelse: Prinsesse Dagmar, den mellemste af Christian 9.s tre døtre, skal giftes med den russiske tronfølger, Nikolai Alexandrovitj. Denne gode nyhed skaber til gengæld vidtspredte og vidtgående rygter. Der tales nu om, at Rusland som følge af forlovelsen vil tage sig alvorligt af Danmarks sag, og muligvis endda bringe tanken om en personalunion mellem Danmark og hertugdømmerne frem igen. Rygterne siger samtidigt, at forventningen om den russiske støtte har fået den danske regering til at trække forhandlingerne i langdrag.

Selvom rygterne er mange, er virkeligheden en ganske anden. At forhandlingerne trækker ud i Wien skyldes ikke nølen fra dansk side pga. forhåbninger om hjælp fra Rusland. Den russiske regering er stadig så tæt knyttet til Preussen, at den ikke vil forsøge at påvirke fredsforhandlingerne på nogen måde, som ville kunne støde den preussiske regering. Russerne har lovet Danmark at mane de tyske stormagter til besindighed i forhold til fredsforhandlingerne, et løfte de også har holdt. Disse anmodninger har imidlertid ikke gjort noget indtryk på hverken Preussen eller Østrig, og Rusland har ikke tænkt sig at blande sig direkte i fredsforhandlingerne, hvilket de danske forhandlere også er klar over. Man behøver heller ikke kigge længere tilbage end to år for at se, at royale forlovelser ikke længere har den store politiske betydning. I september 1862 blev Christian 9.s ældste datter, Alexandra, trolovet med den engelske kronprins. Dengang gav det også forhåbninger om politisk hjælp fra engelsk side, men de blev aldrig indfriet.

Nyheden om den royale forlovelse er bestemt god og tiltrængt for Danmark, men nogen indvirkning på fredsforhandlingerne i Wien får den ikke. Danmark kan heller ikke forvente yderligere diplomatisk hjælp fra Rusland.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: