1. okt. 1864: Bismarck er mistænksom over for Østrig: Vil østrigerne lade hertugdømmerne forblive i personalunion med Danmark?


Østrig og Preussen har nu truffet en aftale, som ligger i fin forlængelse af Bismarcks ønsker.

Forholdet mellem Østrig og Preussen er ikke hvad det har været, og i dag lufter Bismarck igen sin mistænksomhed i forhold til Østrigs intentioner med hertugdømmerne.

I den preussisk-østrigske alliance har det både på slagmarken såvel som ved forhandlingsbordet været Preussen, der har ført an. Østrig har gladeligt ladet preusserne udkæmpe krigens største slag, ved Dybbøl og på Als, og på samme måde også ladet Preussen tage initiativet ved fredsforhandlingerne. Her er der blevet bakket op om de preussiske krav og tiltag fra østrigsk side. Ikke desto mindre synes der nu at være splid mellem de to tyske stormagter.

Forholdet mellem Østrig og Preussen har måske aldrig været varmt, men alliancen har alligevel været forholdsvis gnidningsløs i striden mod Danmark – i hvert fald ind til for nyligt. Der er nemlig opstået spændinger mellem Preussen og Østrig, og østrigerne er måske ikke længere lige så villige til at gå Preussens ærinde som tidligere. Spændingerne skyldes bl.a. uenigheder om, hvad der skal ske med hertugdømmerne efter Danmark afstår dem. Preussen ønsker at indlemme områderne, mens Østrig helst ser, at arveretten over hertugdømmerne tildeles Friedrich af Augustenborg.  Det får Preussens ministerpræsident, Bismarck, til at sætte spørgsmålstegn ved Østrigs intentioner.

Bismarck mistænker Østrig for at ville gå sine egne veje, og at Østrig og Danmark indbyrdes har aftalt at trække forhandlingerne ud. I forhandlinger med Friedrich af Augustenborgs udsending har Bismarck i dag fortalt, at det er meget muligt, at Østrig vil ændre mening om Danmarks afståelse af hertugdømmerne og igen vende tilbage til en personalunion under den danske konge. Frygten for at hertugdømmerne vil forblive i personalunion med Danmark gennem Christian 9. deles af både de nationalliberale i Danmark, Det Tyske Forbund, det augustenborgske parti og de preussiske regeringskredse. Muligheden for at Østrig skulle ønske denne løsning mindsker ikke de i forvejen tiltagende spændinger mellem Preussen og Østrig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: