2. okt. 1864: Agnes Gads dagbog: Alle tyske soldater skal i vinterkvarter i byerne


Ved Gauerslund

Det er kommet Agnes for øre, at de tyske besættelsestropper skal i vinterkvarter i byerne. Synd for beboerne i byerne – “men vi er jo alle Egoister”…

Fra Agnes Gads dagbog 2. oktober 1864:

Vi vare igaar i Vejle, en af vore hyppige Udstyrstoure, da jeg er nærved at slide mine korte Bén endnu kortere ved at galloppere fra Butik til Butik 5 – 6 Timer itræk. Der hørte vi, at alle Tropper d. 6. ds. skulle forlægges til Byerne i Vinterkvartér, og Landboerne blot levere de fornødne Sengeklæder, Ildebrændsel o.s.v. Kvarterværterne i Byen skulle da afgive alle deres Værelser, paa et éneste nær. Hele Familien stuves da ind i et lille Soveværelse, sædvanligvis med Gjennemgang af Soldaterne – eller omvendt. I Horsens og nordligere Byer skulle allerede Preusserne have iværksat disse Foranstaltninger. Kvartérværterne skulle ogsaa besørge Maden kogt og vel tillavet baade for Officererne og de Menige. De ulykkelige Byesboere! Alt vil jo nu gaa ud paa at pine og plage. Alligevel – vi ere jo Alle Egoister, skøndt det næsten er en Skam at kunne tænke saa – men det vil dog være mageløst, skulde vi blive fri for Indkvartering! Skøndt, v. Falkenstein skal vel vide at pine ogsaa paa anden Vis. Men denne er en gruelig Plage!

Vor Indkvartering rejser maaské alt imorgen? Hauptmann v. Æder har nu været her et Fjerdingaar! Skulde han nu komme i Kvartér hos Onkel Isak, har han da lært vor Familie godt at kjende.

Af et Brev vi iaftes modtoge, sé vi til vor Ærgrelse, at Onkel i Darum, da nu har opnaaet at blive offentlig stemplet i Ribe Avis, som en af “de taktløse Præster”, der gjæstererer og gjør lystrejser med de fjendtlige Officerer. Et Rygte vil endogsaa vide vor muntre Kusine forlovet med en Østriger; men det haaber jeg dog er Bagtalelse.

At Elisa’s Veninde, Frk. Ottilia Møller i Holstebro er forlovet med en østrigsk Oberlieutinant er desværre en offentlig deklareret Skandale, som blandt Andre ogsaa vor Indkvartering roser sig af for os. Frøken Fris i Brædstrup skal ogsaa være engageret af en “uimodstaaelig Fjende” ?

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

One comment

  1. WOW just what I was searching for. Came here by searching for perdre du ventre

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: