7. okt. 1864: Bluhme appellerer direkte til Bismarck og Rechberg om at lette besættelsespresset på den jyske befolkning


Den danske regeringsleder, Christian Albrecht Bluhme, har i dag henvendt sig direkte til Bismarck og Rechberg i et forsøg på at få de tyske stormagter til at lette på besættelsestrykket i Jylland. Fotografi af C.A. Bluhme fra 1860'erne.

Den danske regeringsleder, Christian Albrecht Bluhme, har i dag henvendt sig direkte til Bismarck og Rechberg i et forsøg på at få de tyske stormagter til at lette på besættelsestrykket i Jylland. Fotografi af C.A. Bluhme fra 1860’erne.

Den 20. september optrappede Preussen besættelsen af Jylland ved at indføre en række foranstaltninger beregnet til at presse området ressourcemæssigt og gøre livet surt for befolkningen. Dette politiske tryk er del af den preussiske plan om at tvinge Danmark til hurtigst muligt at indgå en fredsaftale. Preussen har nemlig længe været utilfreds med den langsomme udvikling i forhandlingerne.

Efter lidt over to uger, hvor preusserne bl.a. har opkrævet ekstra fødevarerationer, forbudt udførsel og lagt told på indførslen af vare samt stoppet for udbetalingen af pensionsordninger, appellerer den danske konseilspræsident, Bluhme, nu til Preussen og Østrig om at lette trykket. Bluhme har rettet en direkte henvendelse til hhv. Bismarck, Preussens ministerpræsident, samt Østrigs udenrigsminister, Rechberg, og bedt dem om ”at formildne Jyllands Kaar ved en rimeligere og velvilligere Udførelse af Vaabenstilstandsbetingelserne”. Mere præcist har Bluhme bedt de tyske stormagter om at mindske besættelsesstyrken i Jylland og ophæve udførselsforbuddene. Bluhme udtrykker også et ønske om, at en dansk embedsmand bliver gjort til rådgiver for militærstyrets administration af Jylland.

Det er håbet, at denne personlige henvendelse fra den danske konseilspræsident kan overbevise Preussen og Østrig om at være mere barmhjertige over for den allerede hårdtprøvede jyske befolkning. Samtidigt har Bluhme bedt de danske diplomater om at søge de europæiske stormagters støtte i denne sag. Tidligere har der dog ikke været meget hjælp at hente fra denne kant.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: