18. okt. 1864: Fra dansk side har man overvejet at bytte kolonierne i Vestindien for en mere fordelagtig grænseaftale. Regeringen tør dog ikke længere give indtryk af at trække forhandlingerne i langdrag


Havnen på Sankt Thomas. De danske forhandlere har foreslået den danske regering at give kolonierne i Vestindien i bytte for en mere fordelagtig grænsedragning mellem Danmark og Slesvig. Regeringen afviser dog, da man frygter at forslaget vil provokere Preussen. (Foto af Fritz Melbyes maleri fra 1852, Wikimedia Commons).

Havnen på Sankt Thomas, en af de dansk vestindiske øer. Her ved man intet om, at de danske forhandlere har foreslået den danske regering at give kolonierne i Vestindien i bytte for en mere fordelagtig grænsedragning mellem Danmark og Slesvig. Regeringen afviser dog, da man frygter at forslaget vil provokere Preussen. (Foto af Fritz Melbyes maleri fra 1852, Wikimedia Commons).

I spørgsmålet om en ny grænsedragning mellem Danmark og Slesvig er man efterhånden tæt på et kompromis, men endnu er intet fastlagt, og der er stadig mulighed for yderligere forhandlinger. Eksempelvis er det en mulighed for Danmark at forsøge at bytte sig til en mere fordelagtig grænsedragning ved at afstå kolonierne i Vestindien. Den danske regering er dog ikke meget for idéen.

Der er kommet mere skred i fredsforhandlingerne i Wien, og man har udover grænsedragningen også hovedtrækkene på plads i forhold til det finansielle spørgsmål. Hidtil har især Preussen været utilfreds med den manglende fremgang i fredsforhandlingerne og endda mistænkt Østrig og Danmark for sammen at ville trække forhandlingerne i langdrag. Ikke desto mindre har rollerne været byttet rundt de sidste par dage, hvor preusserne har forsøgt at skærpe sine krav til grænseaftalen, mens østrigerne synes at have stræbt efter en hurtig afslutning og prøvet at imødekomme Danmarks ønsker med hensyn til enkelthederne i forhandlingerne.

Fra dansk side er man indstillet på at indgå en fredsaftale hurtigst muligt. Derfor afviser den danske regering i dag et forhandlingsforslag fra den danske delegation i Wien. Forslaget går ud på at lave et direkte tilbud om afståelse af De Vestindiske Øer mod en mere sydlig grænsedragning mellem Slesvig og Danmark. De danske forhandlere forventer imidlertid, at en sådan aftale kun vil give marginale forbedringer af det allerede aftalte grænseudkast, og dertil er det desuden usikkert om Preussen og Østrig vil acceptere tilbuddet. Den danske regering frygter derfor, ”at en Genoptagelse af Grænsesagen nu vilde opfattes som et utvetydigt Bevis for vor Hensigt at drage Forhandlingerne i Langdrag”, og denne risiko ønsker man ikke at løbe. Faktisk har den preussiske fremfærd under forhandlingerne netop tydet på, at de ikke vil tøve med at stille endnu hårdere fredsbetingelser som gengæld for eventuel dansk nølen.

Regering vil altså ikke tage unødige chancer i forhandlingerne, der i sidste ende kan risikere at forringe fredsbetingelserne for Danmark yderligt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: