21. okt. 1864: De danske diplomater meddeler, at man ikke kan vente hjælp fra de europæiske stormagter i sagen om besættelsespresset på den jyske befolkning


Den engelske udenrigsminister lord Russell vil egentlig gerne hjælpe Danmark. Han vil bare lige have Frankrig med også.

De danske diplomater i London har bedt om støtte i sagen om det hårde preussiske besættelsespres i Jylland. Den engelske udenrigsminister, Lord Russell, tror dog ikke på, at man kan overtale Preussen til noget i denne henseende.

Den 7. okt. sendte den danske konseilspræsident, Bluhme, en direkte henvendelse til den preussiske ministerpræsident, Bismarck, og Østrigs udenrigsminster, Rechberg. Målet var at overtale de to tyske stormagter til at lette det tryk på den jyske befolkning, som den tyske besættelse udgør.

I forlængelse af Bluhmes henvendelse til Preussen og Østrig har de danske diplomater forsøgt at samle opbakning blandt de europæiske stormagter til den danske regerings appel. I London har man dog ikke opnået andet end en smilende bemærkning fra den engelske udenrigsminister, Lord Russell: ”…de tyske magter har tilstrækkeligt vist, at man ikke kan vente sig store Sager af deres Maadehold og Retfærdighedsfølelse”. Russell lover dog, at hvis der er nogen udsigt til at Englands mening vil have en virkning på sagen, skulle de gerne støtte de danske bestræbelser. I Paris har den franske udenrigsminister, Drouyn de Lhuys, lovet ”at anbefale de tyske magter at mildne Okkupationsvilkaarene”.

Der er, efter alt at dømme, tale om oprigtig sympati fra de europæiske stormagter, men endnu en gang er resultatet kun tomme ord uden  nogen udsigt til reel støtte. Endnu har Bismarck ikke svaret på Bluhmes henvendelse, og Rechberg har på Østrigs vegne svaret med en henvisning til, at alt hvad angår Jylland skal drøftes med den preussiske regering. Indtil videre virker det således ikke til, at jyderne kan se frem til bedre hverdagsvilkår, så længe freden endnu ikke er helt afsluttet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: