27. okt. 1864: Danmark dropper aftalen om mindretalsgarantier i frygt for fremtidig tysk indblanding i danske anliggender


Den danske konseilspræsident, C.A. Bluhme (t.v.), og resten af den danske regering har gennem den danske fredsdelegation i Wien, med G.J. Quaade (t.h.) i spidsen, i dag meddelt,  at Danmark lader kravet om mindretalsgarantier falde. Det preussiske modkrav om tilsvarende garantier for tysksindede i Danmark lader nemlig til at være et skjult forsøg på at vinde fremtidig indflydelse på dansk politik.

Den danske konseilspræsident, C.A. Bluhme (t.v.), og resten af den danske regering har gennem den danske fredsdelegation i Wien, med G.J. Quaade (t.h.) i spidsen, i dag meddelt, at Danmark lader kravet om mindretalsgarantier falde. Det preussiske modkrav om tilsvarende garantier for tysksindede i Danmark lader nemlig til at være et skjult forsøg på at vinde fremtidig indflydelse på dansk politik.

De danske fredsforhandlere har, siden de indledende diskussioner med Preussen-Østrig, håbet på at opnå mindretalsbeskyttelse til de dansksindede slesvigere i den kommende fredsaftale. Det har også længe virket til at være en formssag, men i forgårs modsatte preusserne sig efter befaling fra den preussiske konge. Preusserne kræver, at eventuelle mindretalsgarantier i så fald også skal dække de få tyske individer i Danmark.

De danske fredsforhandlere har efter mødet den 25. okt. telegraferet til den danske regering og rådet til at afvise forslaget. Både regeringen og forhandlerne er enige om, at det er bedre at give afkald på mindretalsgarantierne end at finde sig i den tilføjelse, Preussen har fremsat. Netop fordi den reelle interesse, som mindretalsgarantien kan have fra et tysk-nationalt standpunkt, er så forsvindende ringe, har man fra dansk side mistanke om, at den egentlige hensigt med tilføjelsen om tilsvarende tyske mindretalsgaranti er en helt anden. Man frygter, at Preussen vil benytte garantierne til at blande sig i Danmarks politiske anliggender i fremtiden – noget man for enhver pris vil undgå.

Den danske regeringsleder, Bluhme, har i går telegraferet til Paris for at få Frankrig til at interessere sig for sagen og støtte Danmark. Hidtil har dog især det preussiske pres været så stærkt, både rent diplomatisk under forhandlingerne og helt konkret i Jylland, at man fra dansk side ikke længere vil risikere at gøre noget, der på nogen måde kan provokere de tyske stormagter. Derfor har den danske delegation under et forhandlingsmøde i Wien i dag meddelt, at Danmark trækker kravet om mindretalsgarantier tilbage.

Dette betyder muligvis, at den sidste hindring for fred er ryddet af vejen, og den endelige fredsaftale synes nu tæt på at være i mål. Desværre betyder det også, at endnu et dansk interessepunkt er blevet opgives.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: