1. nov. 1864: Befolkningen i Jylland slipper for yderligere besættelsestiltag som følge af fredstraktatens underskrivelse. Nye preussiske tvangsforanstaltninger er i dag blevet annulleret


Preussen har i dag givet et endeligt tilsagn om, at man ikke vil indføre yderligere besættelsesforanstaltninger i Jylland. Den preussiske militærguvernør Eduard Vogel von Falckenstein planlægger herudover at  ophæve de eksisterende tiltag, men samtlige tvangsforanstaltninger vil blive genindført med fornyet kraft, hvis ikke Danmark godkender fredstraktaten indenfor den fastsatte frist.

Preussen har i dag givet et endeligt tilsagn om, at man ikke vil indføre yderligere besættelsesforanstaltninger i Jylland. Den preussiske militærguvernør Eduard Vogel von Falckenstein planlægger herudover at ophæve de eksisterende tiltag, men samtlige tvangsforanstaltninger vil blive genindført med fornyet kraft, hvis ikke Danmark godkender fredstraktaten indenfor den fastsatte frist. Foto fra ca. 1870, Wikimedia Commons.

Siden september har det preussiske militærguvernement lagt et tungt pres på Jylland og dets befolkning gennem en række tiltag, som har gjort livet sur for den jyske befolkning, drænet landets ressourcer og derved forsøgt at tvinge den danske regering til at underskrive fredsaftalen. I forgårs underskrev de danske fredsforhandlere så traktaten, og derfor slipper jyderne nu for yderligere tvangsforanstaltninger.

Preussen har dog ikke haft travlt med at lette presset på Jylland. Den danske regeringsleder, Bluhme, appellerede i starten af oktober til Preussen og Østrig om at mildne de hårde besættelsesbetingelser, men først den 25. okt. svarede Bismarck med en afvisning. På dette tidspunkt havde preusserne allerede nye og endnu hårdere tiltag klar, der skulle træde i kræft i dag, bl.a. nedlæggelsen af det danske postvæsen i Jylland og forbud mod eksport af korn og slagtekvæg fra landsdelen. Siden midten af oktober har de danske fredsforhandlere i Wien samt Geheimekonferensråd Bræstrup, som er sendt til Berlin, forsøgt at forhindre, at disse nye besættelsestiltag skulle træde i kraft. Men det er først i dag, to dage efter at de danske forhandlere har underskrevet fredstraktaten, at man fra preussiske side har givet et definitivt tilsagn om ikke at udføre nye tiltag i Jylland.

Preussen har givetvis villet sikre sig den danske underskrift på traktaten, inden man tillod nogen lettelse af besættelsesvilkårene. Da fredstraktaten nu er underskrevet planlægger den preussiske militærguvernør, Vogel von Falckenstein, at ophæve de fleste af de preussiske tvangsforanstaltninger, som allerede er trådt i kraft. Der sker dog under den betingelse, at Danmark ratificerer fredstraktaten inden for den fastsatte frist på 3 uger. Overholder Danmark ikke denne frist, vil Preussen genindføre samtlige tvangstiltag, og det i skærpet form. Jyderne kan derfor endnu ikke ånde helt lettet op, men lysere tider synes bestemt at vise sig forud for den trængte befolkning.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: