3. nov. 1864: Krigsministeriet har sat den danske hær på fuldstændig fredsfod. Størstedelen af hæren er dog allerede sendt hjem


Fotografi af fire danske soldater på lazaret. Krigen i 1864 kostede dem hvert et ben.

Selvom krigsministeriet først har sat den danske hær på fredsfod den 1. november, så har krigen definitivt været forbi for disse soldater i nogen tid. Fotografiet viser fire danske soldater på lazaret. Krigen i 1864 har kostet dem hvert et ben (foto fra Det Kongelige Bibliotek).

Diplomaterne i Wien har underskrevet fredsaftalen, og derfor har det danske krigsministerium per 1. november beordret, at hæren sættes på så godt som fuldstændig fredsfod.

Siden indgåelsen af våbenstilstanden den 18. juli er størrelsen på den danske hær løbende blevet reduceret. Overkommandoen har gentagende gange foretaget såkaldte ”Hjempermitteringer”, og derfor er mange danske soldater allerede vendt hjem til deres familier og tilværelser i det civile liv. Den danske konge proklamerede da også krigen for slut allerede den 8. august, men nu har krigsministeriet altså både officielt og i praksis sat hæren på fredsfod.

Naturligt nok har det på ingen måde været den triumferende hjemkomst for soldaterne, som tilfældet var efter Treårskrigen i 1850. Der har ikke været mange flag, for slet ikke at tale om æresporte eller hujende folkemængder. Denne gang har soldaterne travet hjem med bukkede hoveder. Mange har fået ordre på at indlevere deres uniformer, og har soldaterne ikke selv civilt tøj med sig, har de måttet købe eller tigge sig til noget tøj blandt befolkningen. Det er ikke festlige sammenkomster, der præger soldaternes tilbagekomst – det er ikke en hyldest, som den Treårskrigens helte fik. Denne gang kaster den store landesorg skygger over de tilbagevendende soldater.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: