1. dec. 2014: Krigen er slut og hertugdømmerne tabt, men der er igen fred i Danmark. Vi springer derfor frem til nutiden og gør status over 1864live


Fordi gammelt nyt er godt nyt.

Krigen er slut. Vi gør derfor status og runder også af for 1864live. Men frygt ej! Der vil også i fremtiden komme liveopdateringer fra fortiden. Hvordan og i hvilken form er dog endnu ikke bestemt, så hæng på. 

1864-krigen er slut. Krudtrøgen er lettet for længst, diplomater og politikkere har forhandlet færdigt og soldaterne for de respektive hære er sendt hjem. Danmark har som konsekvens af krigen mistet hertugdømmerne Holsten, Slesvig og Lauenborg, men det har længe stået klart. Af den danske helstat er dermed 2/5 af befolkningen og landområdet gået tabt. Danmark står nu tilbage som en slagen og amputeret miniputstat, som i endnu højere grad end før må lægge sin fremtidige eksistens i hænderne på de europæiske stormagter, hvis det igen skulle komme til krig.

Men Danmark består endnu, og nu starter et nyt kapitel i dansk historie. Danmark er blevet en nationalstat, og en politisk kamp, om hvordan denne nye, homogene miniputstat skal regeres, tager nu sin begyndelse. Ligeledes må danskerne nu se indad og fremad, for at Danmark igen kan finde sine fødder.

Med den endelige afslutning på krigen tager vi derfor springet frem til nutiden og gør status over 1864live. Siden 17. juli 2012 har projektet givet dig dugfriske liveopdateringer fra 1860’ernes Danmark. Vi har blandt meget andet dækket optakten til krigen, fulgt tilbagetoget fra Dannevirke, kastet os ned i Dybbølskansernes skyttegrave, siddet med ved forhandlingsbordene under diverse forhandlingerne og fulgt den politiske debat i Folke- og Landstinget. Fra krigens udbrud den 1. februar 1864 (2014) har vi også løbende bragt dagbogsuddrag af Agnes Gad, præstedatter fra Børkup, og Peter Laue Petersen, som var soldat under krigen.

I alt har 1864live udgivet 743 indlæg og en enkelt e-bog. Vi er meget glade og stolte over den gode modtagelse samt store interesse, som projektet har fået. 235 personer er tilmeldt vores mailingliste, vi har indtil nu haft hele 173.755 sidevisninger på 1864live.dk, 523 har fulgt med på Twitter og i skrivende stund synes hele 2.345 personer godt om projektet på Facebook. Her nåede vores mest læste formidlingsopslag desuden ud til hele 8.344 facebookbrugere.

Derfor anser vi, i al beskedenhed, projektet som en succes. Af samme grund vil 1864live heller ikke blive lagt i graven. Vi undersøger og overvejer derimod måder, hvorpå formidlingsprojektet kan fortsætte. Dette bliver givetvis i en lidt anden form, med nyt fokus og under et andet navn, men hvis du har glædet dig over at følge 1864live, vil der i fremtiden også være mulighed for at få liveopdateringer fra fortiden – ”fordi gammel nyt er godt nyt!”

Mange tak og hilsner fra 1864live-redaktionen: Lene Elmegaard Bladt, Simon Ege Dahl Kjærsgaard, Steffen Lind Christensen og Peter Yding Brunbech.

6 kommentarer

  1. Jørn Lauridsen · · Svar

    Mange tak for en lang og meget fin serie om 1864. Det passer meget fint til hverdagen at få hele historien serveret i mindre daglige bidder. Man føler det som om man sad og læste avis i 1864. Både særdeles oplysende og spændende.

  2. Hej 1964live
    Jeg er en af jeres glade brugere :-). Det er en super god måde at læse historie på og komme nærmere de mennesker der levede den gang. Jeg ville aldrig overkomme at læse dagbøgerne ellers, men fordi jeg får det i små portioner bliver det spændende.
    Desværre kom jeg lidt sent med, først efter at skanserne var faldet. Er det muligt at genstarte historien fra starten, så jeg kan få begyndelsen med?
    Mvh Kurt

    1. Hej Kurt,
      Du kan til hver en tid læse alle 1864lives indlæg her på bloghjemmesiden. I sidemenuen til højre kan du under ‘Arkiver’ vælge det årstal og den måned, du er interesseret i. Herefter kan du ved at rulle helt ned til bunden og trykke på knappen ‘Older posts’ læse alle indlæg fra den pågældende måned i den rækkefølge, som de blev udgivet.

      Med venlig hilsen
      Steffen, 1864live

  3. Jeg vil også gerne takke for turen. Når jeg kigger tilbage på de sidste halvandet år, har det faktisk været en ganske stor oplevelse, at få begivenhederne serveret på en daglig basis. Det gør virkelig en forskel, at få historien udfoldet uden bagklogskabens overblik. På den måde kan man bedre identificere sig med de mennesker, som oplevede tingene på deres egen krop, og flere gange har jeg overvejet, hvordan jeg selv ville have reageret i deres situation. Jeg synes, det er et genialt koncept, I har fundet til historie-formidling, og jeg ser frem til jeres kommende projekter, for nu er det faktisk temmelig vedmodigt, at skulle vende sig til en hverdag uden nyt fra 1864!

  4. Jeg har fulgt siden i rigtig lang tid, og har været glad for diverse indlæg. Jeg er selv en amatør historiker med speciale i middelalderen, men har haft stor glæde af Jeres site. Ikke mindst fordi jeg har hele 3 tipoldefædre som deltog i krigen, og jeg har haft en årsag til at finde ud af deres historie – jeg er ikke færdig endnu, men det kommer forhåbentlig. De talte ikke meget om det, hvilket måske betyder, at de har haft psykiske problemer med det. Jeg ved det ikke, men det fokus der har været på krigen i 1864 har fået mig til at blive mere nysgerrig.

  5. Jeg synes, at plottet med den gamle mand, Bent Meiding, og den unge kvinde, hvis navn jeg ikke lige husker (men hun vil blive stor indenfor dansk film, hvis de giver hende nogle roller, som hun kan leve af!). Jeg synes, at det var et genialt træk, at “putte” Bent Meiding ind her, han er en forfærdelig (!) dygtig skuespiller, som kan løfte den rolle som han har fået til det sublime. Så kan folk råbe og skrige om, det er politisk korrekt eller ej.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: