Peter Laue Petersens beretning

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

I stil med de øvrige ‘liveopdateringer’ udgiver 1864live en beretning fra Peter Laue Petersen fra Sarup på Als, der deltog som soldat i krigen i 1864 på dansk side. Under krigen skrev han løbende dagbog om sine oplevelser, og disse dagbogsoptegnelser afskrev han som 67-årig i 1908 i en beretning “til minde om mig for mine Efterkommere”. Det er denne beretning, 1864live udgiver som dag-til-dag-opdateringer.

Beretningen er oprindeligt skrevet med gotisk håndskrift, men blev i 2004 oversat af Marie Michelsen (1926-2012) og transskriberet af Uwe Skovmand-Hensen. Beretningen gengives på 1864live i direkte uddrag, og derfor er stave- og trykfejl ikke rettet. Enkelte steder er der tilføjet forklaringer i kantparenteser. Få steder er der uklarhed om datoerne, men dette gøres der ligeledes opmærksom på i kantparenteser. Som hovedregel gengives beretningen ‘live’ ud fra de oplysninger om tidspunkt, der gives, men enkelte steder er beretninger fra flere tidspunkter og dage slået sammen i ét indlæg.

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908 findes i Lysabild sognehistoriske arkiv på Als. Beretningen, der også indeholder Peter Laue Petersens fortællinger om hans deltagelse i krigen mellem Tyskland og Frankrig i 1870-71, er desuden i april 2014 blevet udgivet samlet i bogform af Lysabild sognehistoriske forening. Bogen kan købes ved henvendelse til arkivleder Inge Christiansen på mail: lillehave35(a)gmail.com.

Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als og var født den 4. september 1841. Efter krigen i 1864 deltog han på tysk side i krigen mellem Tyskland og Frankrig i 1870-71. Han døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

One comment

  1. nåååå

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: